Hortobágyi Nemzeti Park

A Hortobágy szó több jelentéssel is bír: jelöli a települést, a tájegységet és az azon kanyargó folyót. Ami összeköti ezeket, az a Kilenclyukú híd, az ország leghosszabb épített közúti kőhídja, és a híd közvetlen szomszédságában található tradicionális vendéglátóhely, a Hortobágyi Nagycsárda. Bárki részese lehet a pusztai életérzésnek egy fogatozás keretében: megtekintheti az állatokat eredeti élőhelyükön, és arra is választ kaphat, miért termett lóra a magyar ember.

Hortobágyon 350 madárfaj és több tízezer madár együttes jelenlétét változatos helyszíneken élvezheti az amatőr természetbúvár, de akár a sokat látott ornitológus is. A híres daruvonulás az őszi naplementék legvonzóbb természeti eseménye, mely egyénileg vagy szakvezetéses túra keretében egyaránt feledhetetlen élmény. Csakúgy, mint az ezüst-minősítésű Csillagoségbolt-parkban tett különleges esti séta.

Afrikáig sem kell utazni egy igazi szafarihoz, ugyanis a Hortobágyon az ember betelepülése előtti őshonos állatokat is fel lehet fedezni egy puszta-szafari során dzsippel – csak oroszlánok helyett őstulkokat és vadlovakat kell keresni.

HNP Látogatóközpont

A látogatóközpontban teljes körű információt kaphatnak az érdeklődők a térség turisztikai programlehetőségeiről, rendezvényeiről, a nemzeti park bemutató területeinek látogatásáról, szakvezetett túrákról. Megtekinthetik a multimédiás eszközöket felhasználó természetrajzi kiállítást és a Darvak világa című kiállítást. A Hortobágyi Kézművesudvarban megismerkedhetnek a vidékre jellemző kézműves mesterségekkel és megvásárolhatják a mesterek, valamint a nemzeti park termékeit az ajándékboltban.

Hortobágyi Kilenclyukú híd

A Kilenclyukú híd a Hortobágy jelképe, Magyarország legszebb, leghosszabb közúti kőhídja. Povolny Ferenc tervei alapján 1833-ban épült. Mellette rendezik minden év augusztus 20-án az országos hírű kirakodó- és népművészeti vásárt.

Hortobágyi Pásztormúzeum és Körszín

Az eredetileg szekérállásként használt épületben kapott helyet a pásztoréletet bemutató múzeum. A múzeum mellett található Körszínben berendezett kiállítást a Hortobágyra jellemző kézműves mesterségek élőképszerű megjelenítése teszi egyedülállóvá.

Hortobágyi Vadaspark – Pusztaszafari

A vadaspark az ember megjelenése előtt ezen a tájon élő, de a civilizáció térhódítása miatt a területről kiszorított állatfajokat, illetve a nemzeti parkban ma is élő vadállatokat mutatja be egy omnibuszos túra keretében. A vadasparkban a bátrabbak testközelből is megtekinthetik a nagyvadakat egy extra-szafari program keretében.

Ohati halastavak

Az Ohati Horgász- és Bemutató Központ a védett hortobágyi puszta háborítatlan nyugalmát és felejthetetlen horgász élményeket kínál vendégei számára országosan is elismert horgászvizein.

Hortobágy-halastavi kisvasút

Közép-Európa legnagyobb halastó-rendszerének értékes növény- és állatvilágát és a lenyűgöző tájat egyedülálló módon, egy hangulatos kisvasúton utazva, valamint a végállomásnál magaslesről és a halastavak mentén kialakított pallón sétálva fedezhetik fel a természet kedvelői.
Pusztai Állatpark

A régi magyar háziállatok parkja, ahol a gyerekek etethetik, simogathatják az állatokat, játszhatnak a játszótéren, kézműves tárgyakat készíthetnek, míg a szülők megtekinthetik a fajtatörténeti kiállítást, süthetnek-főzhetnek a kemencében, és a gyerekekkel együtt kipróbálhatják ügyességüket a pusztai virtusokban.

Mátai Ménes

A Mátai Ménes 300 éves múltra tekint vissza, Európa tradicionális ménesei közé tartozik. Legnépszerűbb programja a pusztakocsikázás, melynek keretében a vendégek szekéren barangolhatják be a pusztát és természetes környezetükben találkozhatnak az őshonos állatokkal. A program részét képező lovasbemutatón a csikósok évszázados hagyományait ismerhetik meg a látogatók, akik akár nyeregbe is pattanhatnak és részesei lehetnek a lovaglás élményének.

Hortobágyi Madárpark és Madárkórház

Madármentő-kiállítás, látványkórház és szabadtéri röpdék mutatják be az érdeklődőknek a madarakra leselkedő veszélyeket, valamint a sérült, beteg egyedek állatorvosi ellátását, kórházi ápolását és rehabilitációját.